29. jan, 2021

Tareq min ögonsten.

Nå ja ögonsten och ögonsten, han har haft en perion av att vara mera sparrningspartner en ögonsten. Jag gick ut med brakförlust.

Nu har jag hittat sans och balans igen. Om man tränar honom utifrån fel och pondus tänk, är man dömd att misslyckas.Han är sällsynt stark mentalt och har en jaktlust jag sällan skådat. Det intressanta är att om jag hamnar i ett läge där jag tycker han är på tok för het och motsträvig är det omöjligt att få honom samarbetsvillig med fel metod tillexempel "packa i hop". Om jag startar en maktkamp är jag förlorad. När jag tränar så att han får mentala utmaningar och ett sätt där han behöver fokusera på rätt saker, blir han en dröm att träna, sammarbetsvillig och hårt jagande. Att alltid utgå ifrån att han vill vara med mig, inte mot mig,är nog nyckeln till  fridfull utveckling. 

21. jan, 2021

Att träna hundar eller något annat!

Enkelte dagar borde jag sysselsätta mig med något annat en hundträning, i dag var det en sådan dag. I och försäg tränade jag Edith och Tesla först och dom var bara fantastisk. Edith så glad lyhörd och duktig. Tessla super motiverad och fixade mina närsöks övningar super bra. Och kom  på pipan  när hon satte iväg efter ett and. Sedan kom katastrofen! Tareq och jag startade fint med efter tre minuter var allt bara stöta blöta och kokobello.Jag hade lagt upp så pedagogiska övningar, där vi skulle jobba med precis det viktiga , men han hade en egen åsikt om allt, jagade när han ville och sprang dit han tyckte och han som var så duktig förre vecka . Förre vecka var han superstark och med mig och i dag var vi som två, riktiga antagonister som låg i krig ! Ush vad korkad jag blir när det blir sådana dagar som denna. Jag ska inte planera övningar, jag ska börja min träningar med 20 m fotgående sedan två markeringar sedan löser vi resten. Då är det  hunden som är utgångspunkten, inte mina fint planerade övningar. Ja ja är man dum, då är man dum och i dag var jag dum på riktigt! 

18. jan, 2021

Valpar till salu

Nu närmar det sig parning av Tesla, och jag börjar inse att jag behöver valpköpare. Med två planerade kullar kommer jag kanske ha några valpar att sälja. Jag har inte visat sidan på FB, och ingen annan stans har jag marknadsfört den, varken mig själva eller mitt hunderi. Om jag lägger ut sidan i olika medier kanske jag oxå får mängder av valpspekulanter i inkorgen, alla dessa corona valpköpare? Nej så är det inte, jag har fått ärva några av Askrikes kennel och så många gulliga människor som drömmer om det som jag älskar och har levt för, sedan jag var fyra år, HUNDAR. Det som gör mig lite ledsen är att flera av de som hör av sig har fått uppleva tråkiga svar när de vill köpa en labrador. Alla har vi varit nybörjare alla har vi engång i livet haft en första hund. För några år sedan var jag en sådan valpköpare som inte hade fått köpa pga brist på jaktmöjligheter. Jag har fortfarande brist på jaktmöjligheter, och så kommer det nog vara, för att få komma med som apportör ät inte det lättaste. Jag är med som apportör ca 10 jakter om året. De andra dagarna tränar vi eller hundarna vilar sina trötta kroppar på min soffa. Jag hoppas jag får några riktigt fina nybörjare som valpköpare så ska jag se vad jag kan göra för att få några nytillskott till retrievervärlden, för det behövs föryngring. 

10. jan, 2021

Tareq min ögonsten.

Nu är han 8 månader och fortfarande blir jag djupt fundersam och tacksam över att denna stjärngosse är min. Vi tränar mera och mera avanserad och han är mycket mottaglig, självklart inte på vanligt retriever sätt men på mitt sätt. Självkontroll, koncentration och med extremt korta avstånd och bara på promenad. Han har nu fullförståelse för vad fotpositionen har för värde, och han har börjat begripa sig på stoppet. Närsök det fins i paketet, dvs bara jag använder huvudet när jag lägger upp övningarna hans borde han utveckla ett ypperligt jobb. Han har ett fokus som är utöver det vanliga och han ger aldrig upp! måtte jag bara inte göra för stora och allvarliga fel med detta underbarn.

4. sep, 2020

Varför jag klickertränar.

Med två valpar hemma blir det lätt, lättare kaos😱🤣. Jag vill inte att valparna ska ha varandra som centralfigur, det är jag som är aktivitetshandteraren. För att ungå kalabalik , har jag strikta rutiner, och ramar. Sova , träna, röra sig i terrängen i sin takt.,mingla lite innan man blir hyperaktiv. När aktiviteten blir för hög, har jag tre val.

1. blundar för skadorisken och låter dom hållas,

2. Stänger in dom så dom somnar , men om dom inte är trötte?

3. Jag väljer att träna.

Och vad kan man träna med en valp? Valpar ska jo inte ditt och inte datt...Jag tränar klicker med mina valpar flera gånger om dagen. Ofta får jag då påpekande att det blir för myckt förväntan om man tränar belöningsbaserad, eller så får jag höra att det behövs inte för labradoren har anlagen genetisk...Ok det kanske de har, men det betyder inte att det är färdigt, annars skulle vi inte ha hundar som har slarviga grepp, dåliga avlämningar eller lägger viltet framför fötterna på förare som tävlar på elitnivå! Inte skulle stadga och fotgående vara så svårt att få ihop hellre. Tränar man belöningsbaserad på fel sätt blir det bara höga förväntningar och ingen konsentration. Men tränar man med fokus på att hunden ska välja bort det den vill ha,  för att få det den vill ha, blir det inte hyperaktivitet. För många övningar där hunden vet vad som kommer skapar högre och högre förväntan. Man ska tränar utmanande med fokus på att hunden ska göra svårare och svårare saker för att komma till sin belöning.

Jag tränar belönigsbaserad med klicker och godis ,där matenlusten inte jaktlusten är drivkraften.

Varför? 

1. Det är kul.

2. Det gör min valp lugn och nöjd.

3. Det förebygger senare problem.

4. Det ger mig verktyg att styra min hund med betydligt mindre straff en med gammeldans retrieverträning. 

Vist kan man träna på andra sätt men jag har valt en väg som gör att mina hundar först lär sig alla grunder utan att jag drar i gång jakten, för efter ett tag höja motivationen (jaktlusten) men hela tiden behålla noggrannheten i mönstren. En hund som är belöningstränad är van att göra detaljer för att få hämta.