4. sep, 2020

Varför jag klickertränar.

Med två valpar hemma blir det lätt, lättare kaos😱🤣. Jag vill inte att valparna ska ha varandra som centralfigur, det är jag som är aktivitetshandteraren. För att ungå kalabalik , har jag strikta rutiner, och ramar. Sova , träna, röra sig i terrängen i sin takt.,mingla lite innan man blir hyperaktiv. När aktiviteten blir för hög, har jag tre val.

1. blundar för skadorisken och låter dom hållas,

2. Stänger in dom så dom somnar , men om dom inte är trötte?

3. Jag väljer att träna.

Och vad kan man träna med en valp? Valpar ska jo inte ditt och inte datt...Jag tränar klicker med mina valpar flera gånger om dagen. Ofta får jag då påpekande att det blir för myckt förväntan om man tränar belöningsbaserad, eller så får jag höra att det behövs inte för labradoren har anlagen genetisk...Ok det kanske de har, men det betyder inte att det är färdigt, annars skulle vi inte ha hundar som har slarviga grepp, dåliga avlämningar eller lägger viltet framför fötterna på förare som tävlar på elitnivå! Inte skulle stadga och fotgående vara så svårt att få ihop hellre. Tränar man belöningsbaserad på fel sätt blir det bara höga förväntningar och ingen konsentration. Men tränar man med fokus på att hunden ska välja bort det den vill ha,  för att få det den vill ha, blir det inte hyperaktivitet. För många övningar där hunden vet vad som kommer skapar högre och högre förväntan. Man ska tränar utmanande med fokus på att hunden ska göra svårare och svårare saker för att komma till sin belöning.

Jag tränar belönigsbaserad med klicker och godis ,där matenlusten inte jaktlusten är drivkraften.

Varför? 

1. Det är kul.

2. Det gör min valp lugn och nöjd.

3. Det förebygger senare problem.

4. Det ger mig verktyg att styra min hund med betydligt mindre straff en med gammeldans retrieverträning. 

Vist kan man träna på andra sätt men jag har valt en väg som gör att mina hundar först lär sig alla grunder utan att jag drar i gång jakten, för efter ett tag höja motivationen (jaktlusten) men hela tiden behålla noggrannheten i mönstren. En hund som är belöningstränad är van att göra detaljer för att få hämta.